SMS-lån utan UC

Ett smslån ger dig snabbt tillgång till pengar. Du ansöker enkelt om ett smslån via mobilen eller online och får fort in pengarna på ditt bankkonto.

Ett smslån är en bra lösning om du hamnat i ekonomiskt trubbel som du snabbt behöver lösa. Kanske har ditt husdjur blivit sjukt och du behöver åka till veterinären, kanske har ditt kylskåp gått sönder. Oavsett vad som hänt, så uppstår det bland situationer där du fort behöver få snabb tillgång till pengar.

Ett smslån löser akuta situationer som uppstått och som du där och då inte kan lösa med din egen ekonomi. Det är dock viktigt att vara medveten om att ett smslån snabbt ska återbetalas och du bör ej ta ett smslån om det inte finns utrymme för denna återbetalning i din privatekonomi.

Smslån och UC

Många vill ta smslån men är oroliga för att bli registrerade hos UC. UC är en förkortning för Upplysningscentralen och är Sveriges ledande affärs- och kreditinformationsföretag. UC är ett samarbete mellan olika storbanker i Sverige, bland dessa finns Nordea, SEB, Swedbank, Länsförsäkringar, Danske Bank och Handelsbanken.

UC samlar in kreditupplysningar och säljer dessa till långivare som vill ta en kreditupplysning på potentiella låntagare. UC samlar in offentliga uppgifter från Skatteverket och kredituppgifter från ett lertal olika finansinstitut.

Varje kreditupplysning som görs påvarje enskild privatperson stannar kvar i UCs register i ett år.

Smslån utan UC

En kreditupplysning är något alla långivare måste göra i enlighet med konsumentkreditlagen. Om man inte vill ha sin kreditupplysning registrerad i UC så finns det andra sätt för långivare att få tag i kreditinformation. Många långivare använder sig bland annat utav Bisnode och Creditsafe för att få kreditupplysningar istället för att gå genom UC. Det är mycket välkommet bland dess potentiella låntagare och högt uppskattat.

Att ens kreditupplysning inte sker genom UC är något som har hög prioritet för många när de bestämmer sig för vem de ska ansöka om ett lån hos.

Fördel med smslån utan UC

Med smslån är det vanligt att man kan låna mellan 500 och 20 000 kr. Löptiden kan vara allt mellan 1 månad och 5 år. Allt beror på vem man lånar hos. De allra flesta kreditgivare som erbjuder snabblån tar sin kreditupplysning från andra företag än UC. Att ta ett smslån utan en upplysning från UC har vissa fördelar för konsumenter.

De flesta storbanker och hyresvärdar gör en kreditupplysning på privatpersoner genom UC och dessa ansökningar registreras sedan. Alla som ansöker kan se hur många andra ansökningar som redan finns registrerade. De kan dessutom se vem det är som har gjort en kreditupplysning och när det skedde. Därmed vill många undvika att ta smslån där deras ansökningar registreras i UC.

Det kan nämligen upplevas som oseriöst med många ansökningar om smslån och smslån har ibland ett dåligt rykte om sig. Många kan förknippa smslån med en dålig privatekonomi, vilket inte behöver vara fallet.

Om en bank eller en hyresvärd ser att man har många smslån-ansökningar kan de tro att

  • Man har en dålig privatekonomi som måste lösas med snabba lån
  • Man är ekonomiskt oansvarig
  • Man lever över sina tillgångar

En fördel med att ta ett smslån utan UC är helt enkelt att ingen kan se hur många ansökningar man tidgare har gjort eftersom att de inte sparas och registreras.

Med ett smslån utan UC så kan man enklare få hyreskontrakt, abonnemang och banklån godkänt. Detta eftersom att man framstår som mer seriös och mer ekonomiskt ansvarig om någon skulle undersöka ens ekonomi via en kreditupplysning hos UC

Nackdelar med smslån utan UC

En nackdel med lån utan UC kan anses vara att man endast kan låna lägre summor. Det kan vara svårt att finna långivare som erbjuder höga lånebelopp utn att första göra en kontroll i UC. Smslån är dock till för att låna en mindre summa pengar så smslåntagare brukar inte beröras av denna nackdel.

Smslån med betalningsanmärkning

Trots man kanske har en eller flera betalningsanmärkningar så brukar man ändå få ett smslån godkänt av de flesta kreditgivare. De flesta lånegivare föredrar att undersöka ens nuvarande ekonomi än att fokusera på ens gamla. Om man har ett flertal betalningsanmärkningar kollar de dock upp på vilken summa dessa var och när de tillkom. Ens nuvarande återbetalningsförmåga är det viktigaste för nya lån.

De flesta lånegivare ger smslån utan kontroll i UC och med betalningsanmärkningar. Har man en betalningsanmärkning så är det mycket större chans att man får ett smslån utan UC godkänt än någon annan typ av lån. Att både ha smslånskontroller och betalningsanmärkningar registrerade hos UC upplevs som mycket negativt och är något man bör undvika.

Smslån utan kreditupplysning

Tyvärr går det ej att få någon typ av lån utan att lånegivaren först gjort en kreditupplysning. Det svenska regelverket säger att lånegivare enligt lag alltid måste göra en kreditupplysning. Dock kan de själv välja vilket företag som de vill göra denna genom. Därmed behöver kreditupplysningen inte ske genom just UC.

Att UC är så populärt att använda sig av beror på att det ägs av många stora banker och bland många andra är det alternativ som upplev som mest seriöst. Men som låntagare är det viktigt att tänka på ens framtida ekonomi, vilken är bättre utan registreringar i UC.