Nyheter

De 5 bästa semesterlånen för att hjälpa dig att betala din nästa resa

Lån för semesterresor

Du kan till exempel vara intresserad av att besöka en webbplats i Norge. Många säger att Estland.no är ett av de bästa alternativen. Men du har inte tillräckligt med pengar för det. Då finns det många enkla lösningar för dig som vill besöka några nya platser. Ett semesterlån är en typ av privatlån som används för att täcka resekostnader. Semesterlån är ofta utan säkerhet, så du behöver inte ställa någon säkerhet. Räntan du får bestäms av din kreditvärdighet, och du betalar tillbaka lånet i förutbestämda månadsbetalningar. Läs följande för att lära dig mer om vad du bör fokusera på innan du ansöker om ett reselån.

Fördelar med ett semesterlån

Om du letar efter ett sätt att betala för en semester kan ett semesterlån vara ett bra alternativ. Beroende på långivaren kan förfarandet för godkännande av lånet vara relativt snabbt, och du kan kanske få pengarna inom en vecka efter att du skickat in din ansökan.

Ett semesterlån är vanligtvis ett avbetalningslån med fasta månadsbetalningar. Du kan ha en viss flexibilitet när det gäller att bestämma dina lånevillkor när du ansöker om lånet. Ju billigare din månadsbetalning är och ju längre lånetiden är, desto bättre. Du betalar dock mer i ränta om du tar en längre låneperiod.

Räntorna på ett privatlån kan vara lägre än räntorna på ett kreditkort. Din ränta bestäms dock av ett antal faktorer, bland annat din kreditvärdighet.

Nackdelarna med ett semesterlån

En av de viktigaste nackdelarna med att ta ett semesterlån är att du kan skuldsätta dig för att betala för en upplevelse snarare än för faktiska föremål eller nödvändiga tjänster. Allt som allt kan det vara att föredra att skjuta upp resan och spara ihop pengarna.

Även om du kvalificerar dig för låga räntor kan semesterlånen ha kostnader, till exempel uppläggnings- eller pappersavgifter, som ökar lånekostnaden. Vissa långivare inför dessutom en straffavgift vid förtida återbetalning.

För ditt semesterlån är det en bra idé att jämföra erbjudanden från flera långivare. Leta efter långivare som har lägre eller slopade avgifter och/eller uppläggningsavgifter.

De 5 bästa semesterlånen

Att ta en semester med familjen är ett underbart sätt att koppla av och skapa minnen. Det kan dock vara skrämmande att betala för en semester i sin helhet. Om du vill åka på semester men inte har tillräckligt med pengar kan du överväga att jämföra semesterlån från följande leverantörer.

Marcus har det bästa totala semesterlånet.

Detta är anledningen till detta: Du kan använda pengarna från ett personligt lån utan säkerhet från Marcus till allt som rör din semester. Du kan ansöka om ett lån på mellan 3 500 och 20 000 dollar med en återbetalningstid på tre till sex år.

Många av Marcus kunder får sina lånemedel inom fem dagar, enligt företaget. Marcus privatlån erbjuder fasta räntor och månadsbetalningar, så du vet exakt hur mycket du kommer att vara skyldig under lånets löptid.

Men det är det faktum att du inte kommer att debiteras några avgifter som gör att ett semesterlån från Marcus sticker ut. Det finns inga anmälningsavgifter, förseningsavgifter eller straffavgifter för att betala i förskott.

Affirm är det bästa alternativet för ”köp nu, betala senare”.
Det är därför: Kortsiktig finansiering är tillgänglig genom ”köp nu, betala senare”-tjänster, som kan användas för en mängd olika inköp, inklusive resor. Expedia, Priceline och Vrbo är några av de resemärken som Affirm, en BNPL-långivare, har samarbetat med.

Trots att Affirm hävdar att det inte finns ”några dolda kostnader” bestäms kostnaden för ditt lån av den betalningsplan du väljer. Affirm ger dig möjlighet att ställa in automatisk betalning efter att du valt ett betalningsalternativ och godkänts för ett lån, så du behöver inte oroa dig för att glömma att göra en betalning.

Discover är det bästa alternativet för flexibla betalningar

Det här är anledningen till det: Discover privatlån erbjuder olika betalningsalternativ och inga uppläggningsavgifter för att hjälpa dig att finansiera din nästa semester. Du kan ansöka om ett lån på mellan 2 500 och 35 000 dollar och välja återbetalningstid. Du kan välja mellan olika fasta lånelängder (mellan 36 och 84 månader) och uppskatta dina månadsbetalningar innan du ansöker.

Pengarna kan vara tillgängliga redan nästa arbetsdag. Ett antal faktorer kan dock göra att din finansiering försenas, och beroende på din bank kan du behöva vänta innan du kan få dina pengar.

Discover har en 30-dagarsgaranti, vilket innebär att om dina reseplaner ändras inom 30 dagar efter att du tagit ett lån kan du returnera pengarna gratis.

OneMain Financial är det bästa allmänna lånet för semester

Det här är anledningen till det: OneMain Financial säljer inte semesterlån, men däremot personliga lån som kan användas till en rad olika saker, inklusive semester. Om du vill ansöka personligen har långivaren cirka 1 400 kontor i hela USA.

Alla lån har fastställda räntor, månadsbetalningar och det finns inga straffavgifter vid förskottsbetalning.

LightStream är det bästa alternativet för överkomliga räntor

Det är därför: Enligt långivaren kan LightStream privatlån användas till nästan vad som helst. Det som skiljer LightStream från andra är deras löfte att slå alla kvalificerade räntor som erbjuds av en annan långivare om du kan visa bevis på att du har accepterats för en lägre ränta hos den långivaren.

Långivaren erbjuder personliga lån utan avgift och utan säkerhet som sträcker sig från 5 000 till 100 000 dollar, med kontanter tillgängliga samma dag. Beroende på din bank kan du dock behöva vänta ett tag på att få dina pengar.

Kreditlinjer är ett annat alternativ

Du kan använda medel från en tidigare kreditlinje för att betala din semester om du har en sådan. Eftersom du bara lånar det du behöver och bara betalar ränta på det du faktiskt lånar kan en kreditlinje vara mer flexibel än ett privatlån.

Andra för- och nackdelar kan dock variera beroende på vilken typ av kreditlinje du skaffar.

För- och nackdelar med att använda en kreditlinje

Du får en kreditlina med öppen löptid om du använder en säkrad kreditlina som en kreditlina för eget kapital i hemmet, eller HELOC, för att dra nytta av kapitalet i din fastighet. Detta beror på att din bostad används som säkerhet. Nackdelen är att om du inte betalar tillbaka det du lånar från en HELOC riskerar du att förlora din bostad.

Du behöver inte ge – eller riskerar att förlora – någon säkerhet med en kredit utan säkerhet, oavsett om det är ditt hem, din bil eller någon annan tillgång. Men eftersom krediter utan säkerhet ofta har en högre ränta kommer du säkerligen att få betala betydligt mer för din semester än om du hade betalat kontant.

Att använda en kreditlinje för en resa kan vara beroende av hur mycket kredit du har tillgänglig vid bokningstillfället; du bör dubbelkolla hur mycket av den krediten du tidigare har använt innan du bokar. Finns det tillräckligt med kredit på ditt kort för att täcka kostnaden för resan? Och kommer du att kunna betala tillbaka de pengar du lånar?

Kreditkort är en annan möjlighet

Om det inte är möjligt att ta ett semesterlån kan du vara frestad att ta utgifterna på ditt kreditkort. Även om detta kan låta lockande är det kanske inte det bästa alternativet om du inte kan kvalificera dig för en 0 % effektiv ränta på köp under en begränsad tid. Du bör också komma ihåg att du bara kan spendera upp till det belopp som finns på ditt kreditkort.

Fördelar och nackdelar med att använda kreditkort

Ett kreditkort kan hjälpa dig att överbrygga klyftan om du nästan har tillräckligt med pengar på sparande för att betala din semester men ändå behöver en liten bit kontanter. Du bör kunna använda ett kort med en inledande ränta på 0 % så att du inte behöver betala ränta under hela kampanjtiden.

Om ditt kreditkort erbjuder resepoäng kan du kanske använda dem för att betala dina resekostnader. Att betala ränta på betydande reseköp kan dock snabbt bli dyrt, så planera i förväg för att betala av din resa medan introduktionsräntan på ett nytt kort fortfarande gäller. Om du använder ett kort efter det att introduktionsperioden för den effektiva räntan har löpt ut är det en bra idé att betala av resan så snart som möjligt eftersom du då kommer att debiteras kortets vanliga effektiva ränta.

Så förbättrar du din kreditvärdighet – 5 goda tips

Glad man pratar i telefon vid bärbar dator

När du ska låna pengar tas alltid en kreditupplysning. Ju bättre kreditvärdighet du har, desto godare återbetalningsförmåga beräknas du ha – och desto mer pengar kommer du få låna till en lägre ränta. Det finns vissa saker du själv kan göra för att förbättra din kreditvärdighet. I denna artikel får du fem enkla tips.

Så gör du för att förbättra din kreditvärdighet

Undvik onödiga kreditupplysningar. Varje kreditupplysning som tas på dig kommer dra ned ditt kreditbetyg. Detta eftersom en upplysning indikerar att du vill låna pengar till något, eller betala via avbetalning. Du bör därför inte göra några kreditupplysningar om du inte absolut måste eller ta ett smslån utan UC istället.

Betala tillbaka dina skulder enligt avtal. Att betala tillbaka dina skulder i tid, eller snabbare, medför att dina skulder minskar. Det förbättrar din kreditvärdighet. Det är också viktigt att betala tillbaka skulderna för att slippa betalningsanmärkningar – något som kraftigt försämrar din kreditvärdighet i flera år framöver.

Samla dyra mindre lån och krediter. Det ser som regel bättre ut att ha ett större lån, istället för flera mindre lån och/eller krediter. Det blir dessutom ofta billigare för dig varje månad, eftersom varje lån och kredit kommer med egna avgifter. Ett större lån kan också medföra lägre ränta och därmed en lägre månadskostnad.

Skär ned på dina utgifter. Många utgifter går på autogiro och betalas utan att du ens tänker på det. Ibland står man och betalar på abonnemang som man helt glömt bort att man ens tecknat. Ett sådant exempel brukar vara prenumerationer av olika slag – exempelvis olika streamingtjänster. Också mobiltelefoni och bredband är två typer av kostnader som ofta lätt kan reduceras genom att lägga om abonnemanget. Med minskade utgifter kan du betala av skulderna snabbare.

Låna aldrig mer än nödvändigt. Detta låter kanske som en enkel regel – men faktum är att det är lätt gjort att man lägger till några extra tusenlappar på lånet ”utifall att”. Att låna mer än nödvändigt leder till ökade räntekostnader, samtidigt som du skuldsätter dig mer än nödvändigt och försämrar din kreditvärdighet.

Läs mer: Så skyddar konsumentkreditlagen dig som låntagare

Så skyddar konsumentkreditlagen dig som låntagare

Domstolsklubba och lagbok på ett träbord

Konsumentkreditlagen är ett skydd för dig som låntagare som reglerar vissa villkor när det handlar om högkostnadskrediter. Lagen har tillkommit för att skydda dig som konsument mot att en långivare tar ut högre kostnader än vad som är skäligt. Vi reder ut hur lagen fungerar och vilka fördelar den ger dig som låntagare.

När träder konsumentkreditlagen i kraft?

Lagen gäller när du som låntagare gör ett köp eller ingår ett avtal på kredit. Det kan vara avbetalning av en vara eller ett SMS-lån. Att köpa varor på kredit är ganska vanligt och sällanköpsvaror är bra exempel på kreditköp. En dyr tv eller annan utrustning som köp av vitvaror kan avbetalas med en kreditlösning.

För SMS-lån och krediter har det i lagen tillkommit skrivelser som ytterligare skyddar konsumenten. Även informationsdelen har skärpts där det nu är lagligt reglerat vad som ska presenteras för låntagaren innan avtalet undertecknas, så som den effektiva räntan för lånet som ska framgå tydligt (ränta + avgifter).

Ränte- och kostnadstak i konsumentkreditlagen

I konsumentkreditlagen finns tydliga riktlinjer för vad som gäller kring räntetak och kostnadstak. Lagen säger att en kreditgivare inte kan debitera en högre ränta eller dröjsmålsränta än referensräntan plus 40 procentenheter. Referensräntan fastställs två gånger per år av Riksbanken och är i dagsläget 0 procent.

Kostnadstaket innebär att kreditgivaren har en begränsning där de totala kostnaderna för lånet inte får överstiga lånebeloppet. Om du lånar 30 000 kronor på 5 år får inte lånets kostnader överstiga den summan. Det absoluta maxbeloppet du kan få betala under denna tid du lånar pengarna är alltså 60 000 kronor.

Kostnadstaket räknar samman ränta, avgifter, dröjsmålsränta och eventuella inkasso-kostnader.

Ytterligare skydd för dig som långivare

Reglerna för högkostnadskrediter har skärptes 2018 och det är flera områden som skyddar dig som låntagare. Dels måste kreditprövning genomföras för kreditlån, något som kreditgivarna tidigare kunde välja att avstå när det gällde lägre belopp. Förlängning av krediter kan numera endast ske en gång. Dock finns vissa undantag om förlängningen blir kostnadsfri, samt om det krävs för att kunna betala skulden.

Om vi tittar på marknadsföring måste kreditgivaren vara tydlig med vad högkostnadskrediten innebär, samt informera om risker och skuldsättning. När det gäller marknadsföring måste den också ske måttfullt.

Förutom dessa extra skydd måste långivaren se till att konsumenten får information genom en SEKKI. Det står för Standardiserad Europeisk Konsument Kredit Information. Där framgår alla detaljer och kostnader för lånet i en standardiserad form så att inget kan döljas i finstilt text.