Snabblån

Är du i behov av att snabbt få tillgång till pengar för att lösa en oförutsedd utgift? I så fall kan ett snabblån vara en bra lösning för dig. Precis som namnet antyder så erbjuder ett snabblån en snabb utbetalning och en snabb löptid. Man får fort tillgång till en summa pengar som sedan ska betalas tillbaka lika snabbt.

När man tar ett snabblån så lånar man en mindre summa pengar utan säkerhet. Beloppet kan vara på allt från 500 kronor till 20 000 kronor. Eftersom att man lånar utan säkerhet så finns det inga andra krav för att få lånet än att man ska ska ha en god kreditvärdighet.

Vem kan ansöka om snabblån

Att ansöka om ett snabblån är mycket enkelt, och i princip vem som helst kan göra det. Det finns endast ett fåtal krav som låntagaren måste uppfylla. Dessa krav kan variera beroende på vilken långivare man ansöker hos med generellt sätt så är det följande krav som ska uppfyllas:

  • Ålder
  • Medborgarskap
  • Bankkonto
  • Kreditvärdighet

När man ansöker om ett snabblån så måste man ha fyllt 18 år och vara myndig. Dessutom måste man vara svensk medborgare och inneha ett svenskt bankkonto dit pengarna kan överföras. När man ansöker om ett snabblån så måste man även klara en kreditupplysning där man visar att man har en god kreditvärdighet.

En god kreditvärdighet är viktig för långivaren så att de ser att man har ekonomisk möjlighet att återbetala lånet inom den utsatta tiden. Att ta ett snabblån utan en kreditupplysning är inte möjligt då långivare enligt svensk lagstiftning måste göra detta.

Smidigt om snabblån

Att ansöka om ett snabblån är oerhört smidigt. Oftast kan man ansöka om ett snabblån genom att fylla i ett ansökningsformulär på långivarens hemsida. Där fyller man i hur mycket man önskar att låna, vilken återbetalningstid man önskar och ens personliga uppgifter.

Ansökningsprocessen är kort och att fylla i ansökningsformuläret tar endast några minuter. Direkt efter att man sänt in sin ansöka brukar man få ett preliminär utlåtande om ens låneansökan.

Det slutgiltiga svaret brukar komma inom 30 minuter men upp till ett dygn på kontorstid. Detta för att en handläggare ska hinna kolla igenom ansökan och göra en kreditupplysning.

Snabblån har generellt en hög procent av godkännanden. Så länge man uppfyller kraven är det inte vanligt att bli nekad ett lån. Om långivaren dock anser att man har ansökt om ett för stort belopp så kan de neka själva beloppet och istället erbjuda ett lägre lånebelopp.

Snabblån med betalningsanmärkning

Man behöver inte oroa sig för om man har en eller flera betalningsanmärkningar. Att ha betalningsanmärkningar brukar inte hindra ens ansökan. Om man har ett flertal kan långivaren titta på när man fick dessa och på vilket belopp de var. Ens nuvarande ekonomi och betalningsförmåga är dock viktigare än ens historiska ekonomi när det kommer till små snabblån.

Något som är ett hinder för en godkänd snabblåneansökan är om man har ett aktivt skuldkonto eller en pågående tvist hos Kronofogden. Det är något som lånegivare inte ser med blinda ögon på och då får man räkna med att få sin ansökan nekad.

Snabblån utan UC

Det finns en mängd snabblån att ta där man inte behöver oroa sig för att bli registrerad hos UC. UC är kort för upplysningscentralen och är ett kreditupplysningsföretag som ägs av en mängd svenska storbanker.

Kreditgivare vet om att många svenskar inte vill bli registrerade för låneansökningar i UC och använder sig därför av andra kreditupplysningsföretag. Ett exempel på ett sådant är Creditsafe. Creditsafe erbjuder kreditupplysningar utan att man blir registrerad i UC.

Om det är viktigt att ens låneansökan inte blir registrerad i UC så får man komma ihåg att kika vilket kreditupplysningsföretag ens potentiella lånegivare använder sig av.

Räntor och avgifter på snabblån

Ett snabblån är ett lån där man lånar en lägre summa pengar som man ska återbetala inom en snar tid. Snabblån är generellt dyra lån att ta och de har en mycket hög effektiv ränta.

Ju snabbare man kan återbetala sitt snabblån, ju billigare blir det eftersom att man betalar räntan månadsvis. Det kan kännas lockande att be om en lång återbetalningstid för att få en så låg månadskostnad som möjligt. I slutändan blir det dock alltid billigare att återbetala lånet så fort som möjligt.

När man ansöker om ett lån är det en bra idé att jämföra de olika lånegivarnas krav på ränta och avgifter för att hitta det billigaste lånet.

Risker med snabblån

Tänk dock på att inte ta en allt för kort återbetalningstid, det är viktigt att det finns utrymme i ens ekonomi att göra återbetalningarna i tid. Försenade eller uteblivna återbetalningar på grund utav att beloppen är för höga leder fort till höga återbetalningsavgifter.

Om man inte kan betala tillbaka månadsavgiften och påminnelseavgiften så skickas ärendet mycket snart till inkasso och därefter blir det ett ärende hos Kronofogden.

För att undvika att ens snabblån ska sluta med en ekonomisk kris för ens privatekonomi är det viktigt att arbeta proaktivt. Det är en god idé att göra en budget redan innan man tar lånet. Då vet man med sig att man har råd att göra återbetalningarna i tid.