Så tar du SMS-lån

Den som har behov av ett smidigt och snabbt lån kan välja ett så kallat sms-lån. Det här är nog den absolut enklaste formen av lån, allt sköts ju väldigt smidigt och enkelt via mobilen. Men självklart kan det ju hända att man har en hel del frågor om man inte har tagit ett smslån tidigare. Här ges en fullständig guide till allt som rör sms-lån.

Vilket smslån är bäst?

Tanken bakom smslån är alltså att göra allt som rör lånandet väldigt smidigt och enkelt, och det gäller allt från ansökan till utbetalning av pengar. Den som vill ansöka om ett sms-lån ska så klart börja med att jämföra olika typer av sms-lån, det finns nämligen många olika lånetyper. Räntor och villkor kan så klart även skilja sig åt. Därför är det så klart en smart idé att jämföra de olika alternativen för att hitta det upplägg som passar bäst. Det är viktigt att kika på återbetalningtid och liknande för att hitta ett smslån som man blir nöjd med. Det är inte helt enkelt att besvara frågan vilket lån som är bäst, det beror helt enkelt på vilken typ av lånlösning som man söker. Det finns även flera tjänster som gör det möjligt att jämföra olika sms-lån med varandra.

Hur stora lån erbjuds?

Det finns egentligen inget fast tak som säger hur mycket man får långa – alla långivare har olika upplägg. Det finns möjlighet att låna så lite som 500 kronor och så mycket som 20 000 kronor. Om man bestämmer sig för att låna en större summa är det så klart viktigt att alltid göra en kalkyl så att man vet att den privata ekonomin erbjuder utrymme att även betala tillbaka lånet.

Att ansöka om smslån

När man väl hittat den långivare som passar önskemålen bäst går det snabbt att ansöka om ett lån. Ansökan kan i regel göras direkt via hemsidan, eller så kan man skicka ett sms till långivaren. I det senare fallet får man ofta en länk som går direkt till låneansökan.

I denna kommer långivaren fråga efter personuppgifter och finansiell information. Detta gör man för att få en bild av kredivärdighet, återbetalningsförmåga etc. Att fylla i dessa uppgifter går snabbt och sen är det bara att skicka in ansökan. Signering kan ofta göras med bank-id, vilket funkar väldigt smidigt och bekvämt.

Ansökan om smslån godkänns

I nästa steg så kommer låneansökan att behandlas. I regel brukar denna gå relativt snabbt. I vissa fall kommer en kreditprövning att göras. Så snart låneansökan är godkänd så kommer lånegivaren att skicka ett besked via sms. Självfallet får man även besked om ansökan om ett sms-lån blivit nekat. Hur lång tid tar det då innan man får sitt lån? Många gånger så sitter pengarna på kontot inom bara några timmar. Har ansökan om sms-lån gjorts under helgen kan det hända att det tar lite längre tid.

Fördelar med smslån

Idag är det väldigt vanligt att ta smslån, och det finns som sagt många typer av erbjudanden. Att ansöka via mobilen är lika vanligt som att ta ett vanligt banklån. Något som kan vara bra att komma ihåg är att sms-lån är så kallade blancolån. Med andra ord är det här en lånetyp som som inte behöver ha någon säkerhet. Andra typer av lån som fungerar på ett liknande sätt är mikrolån och olika former av snabblån.

En fördel med lånet är så klart att man aldrig behöver vänta länge på att få tillgång till lånebeloppet. Allt kan hända i vardagen och i vissa lägen kan man helt enkelt behöva få tillgång till pengar snabbt. Kanske måste bilen omgående lämnas in på lagning, eller så har en vitvara i köket plötsligt gått sönder. Alla kan hamna i en tuff situation och då kan ett sms-lån fungera som en kvick och smart lösning på det finansiella problemet.

Avgifter på smslån

Något annat som så klart också är viktigt att ha koll på är avgifterna som tillkommer i samband med ett sms-lån. På andra typer av lån så tillkommer en procentsats på lånet. Då det gäller smslån används i vissa fall istället en avgift. Hur kommer då det sig? Det beror helt enkelt på att det inte skulle vara lönsamt för långivaren att låna ut pengarna baserat på ränta, eftersom att det kan handla om väldigt korta låneperioder. Hur höga avgifterna är varierar så klart. Vissa långivare tar ut en avgift på 250 kronor, andra har en avgift på 500 kronor. Hur hög summan är beror så klart även på hur stort belopp som man valt att låna.

Kan alla få smslån?

Att ta smslån blir att allt mer populärt, men hur ser möjligheterna ut för den som har betalningsanmärkningar? Det finns flera kreditgivare som även beviljar lån till den med tidigare anmärkningar. I regel gör långivarna ett helhetsbedömning och då kan så klart andra faktorer inverka på beslutet. Har man en fast inkomst ökar chanserna för att att få ett sms-lån beviljat. Det kan som redan nämnts vara bra att jämföra de olika långivarna med varandra för att se var det bästa upplägget kan erbjudas – både i det korta och långa loppet.